sobota 17. júna 2017

Ako pani Mgr. Beáta Andrejková robila manekýnku a Čo čaká a neminie Výmenník na Štítovej?

V tomto roku čaká Výmenník Štítová ešte veľká kopa zaujímavých výstav a iných podujatí. Budú to napríklad obrázky z plenéru na Ružíne, ktorým sa ale už čoskoro budeme venovať v osobitnom článku. "Myslím si, že najmä koniec roka tu bude veľmi silný," povedal výtvarník a organizátor kultúrneho života Laci Rusnák (LaRus), jedna z dvoch duší Výmenníka (tou druhou je kultúrna mediátorka pani Mgr. Beáta Andrejková).


"Na konci roka tu totiž budú tri výstavy, o ktorých môžem už teraz smelo povedať, že budú dôstojným zavŕšením celoročného maratónu zaujímavých podujatí. Bude to výstava kresleného humoru Jozefa Gajziho Hudáka (pôjde o karikatúry prevažne s hudobnou tematikou), ďalej výstava malieb Anny Rusnákovej, mojej manželky (na Košickej palete 2017 za akryly Medzi kvapkami dažďa a Večerná lúka získala Čestné uznanie), no a to tretie podujatie, to by mala byť dvojvýstava, na ktorej by sa pod spoločným názvom Vianočné leporelo predstavili textilná výtvarníčka Eva Doubrava Pafčuga a fotograf Tibor Keder, člen Galérie 6 (G6)," informoval Laci Rusnák.

Ako ďalej dodal, je celkom možné, že dvojvýstava nakoniec nebude. "Zvažujeme aj taký variant, že pani Evka svoje prekrásne textilné veci, ktorých má pripravených toľko, že sa sem azda ani nezmestia, by na Vianoce vystavovala sama a Tiborovi by sme potom urobili samostatnú výstavu."


Lámanie Laca Tverďáka


Na otázku, čo Výmenník Štítová chystá na rok 2018, LaRus odpovedal slovami:

"Bude to opäť plné priehrštie zaujímavých podujatí - jednou z nich bude výstava malieb výtvarníka Ing. Miroslava Kotoru z Kostolian nad Hornádom (okres Košice - okolie), ktorý na tohtoročnej súťaži Košická paleta v kategórii 25 až 60-ročných získal Cenu za olejomaľbu Prekvapené. Výstava sa uskutoční v marci, kedy autor oslávi 50-tku. Urobím aj všetko pre to, aby sa uskutočnil ďalší ročník sídliskového plenéru Horizonty a mám veľkú radosť z toho, že ako-tak sa nám už podarilo "nalomiť" známeho košického výtvarníka a karikaturistu Laca Tverďáka, i keď sa tomu naďalej veľmi bráni, ale verím, že to dotiahneme do zdarného konca a jeho výstava tu na budúci rok bude."

Poznámka redakcie: S Lacom Tverďákom sme sa o tom zhovárali aj na autorskej výstave pani Milky Bevilaqua "Nostalgia" v košickom Átrium klube, ktorú si bol pozrieť, a tam sme ho surovo chytili za golier a opäť raz presviedčali, aby pristal na vlastnú autorskú výstavu vo Výmenníku.

"No dobre, uvidím ešte," povedal nemastno - neslano a na novinársku otázku, či na výstavu pripraví aj nejaké politické karikatúry, akými bol za dávnych čias známy po celom svete, lebo mu ich uverejňovali veľké svetové denníky na všetkých kontinentoch, odpovedal Laco Tverďák záporne:

"Politike sa už nechcem venovať, ja som sa v politikoch veľmi sklamal, je mi z nich zle. Ale o výstave asi porozmýšľam, zatiaľ to však nechajme otvorené!"

Vieme, ako  bývali princezné?

"Pestrú paletu budúcoročných podujatí vo Výmenníku obohatí výstava fotografií študentov Laury Furmaníkovej a Kristiána Konopeusa a s veľkou pravdepobnosťou i ďalšia výstava malieb ukrajinskej maliarky Nattely Ovsijenko. Ťahákom by mohli byť i detské kresby na tému Ako bývali princezné? Toto podujatie Výmenník pripravuje v spolupráci s Českým spolkom. V plánoch sú aj výstavy v spolupráci so strednými a vysokými školami, ale tie si študenti poväčšine budú realizovať sami, ja im ich zrejme inštalovať nebudem a tak o nich zatiaľ ani nič bližšie neviem," zdôraznil LaRus a nakoniec prezradil, že je celkom možné, že vo Výmenníku bude v budúcom roku ešte jedna autorská výstava:

"Naištalujem ju sám a sám si ju aj venujem k svojej sedemdesiatke." (Úsmev veľký ako pol zemegule.)

Neskôr ale LaRus spresnil: "A možno si vlastnú výstavu ani vôbec neurobím. Necítim až takú potrebu."

(fur.) 

Fotoreportáž z predbežnej prípravy výstavy Vianočné leporelo. Foto: Laci Rusnák (LaRus)


Eva Doubrava Pafčuga a Tibor Keder
Keďže si pani Eva zabudla doma figurínu na predvádzanie svojich textilných prác, musela zaskočiť mediátorka Výmenníka pani Mgr. Beáta Andrejková. Ale práca manekýnky jej ide celkom dobre. Asi ju využijeme aj inokedy