streda 14. júna 2017

Pozvánka do bodegy

To slovo je veľmi - veľmi staré a vôbec nemá nejaký hanlivý význam. Skôr naopak. Je gréckeho pôvodu, myslím si, že používali ho už v slávnych dobách antiky a podnes je veľmi živé v niektorých románskych jazykoch. Napríklad v španielčine v tvare bodega či v modernej taliančine písané ako bottega.

Za starších čias (ešte aj v päťdesiatych - šesťdesiatych rokoch) bolo hojne užívané aj u nás, najmä vo východoslovenských nárečiach. Chlap pozerá za odchádzajúcimi kamarátmi a zakričí: "Chlopi, dze idzece?"

"Ta do bodegi, ta dze bi mi išľi!"


Slovo bodega používali aj moje dve babičky (staré Košičanky narodené ešte hlboko v 19. storočí). Bodega bol pre nich fakticky každý obchod - tak malá predajňa potravín, ako aj väčší obchodný dom.


V taliančine slovom bottega dnes v mnohých regiónoch označujú malé obchodíky, útulné predajničky v podstate akéhokoľvek tovaru, vrátane lahôdok či suvenírov, ale aj rôzne remeselné prevádzkarne a umelecké dielničky.


V súčasnej španielčine sa pod tvarom bodega skrýva menší alebo aj väčší obchod s potravinami, najmä však s lahôdkami, ale nezriedka aj obyčajná krčma, bufet, putika, vínna pivnica s červenými vínami ušľachtilých odrôd a rovnako aj umelecká kaviareň, v akej rada vysedáva a zavše aj tvorí tamojšia bohéma.


A v takýchto umeleckých a literárnych kaviarničkach sa veľa rozpráva o živote a umení.


Slovo bottega si do svojho názvu vybrala aj sympatická skupina neprofesionálnych výtvarníkov Bottega - Art pri občianskom združení (o. z.) Bottega so sídlom v Košiciach. Skupinu aktuálne tvorí 14 maliarov a patrí k nim aj jeden fotograf.


Členovia Bottegy sa už o dva dní predstavia na ďalšej zo svojich kolektívnych výstav, tentoraz v kultúrnom centre Výmenník Štítová (na Štítovej ulici 3 - oproti Amfiteátru). Výstava má názov Hľadanie, je súčasťou programu Amatérska paleta, o ktorý sa starajú kultúrna mediátorka Mgr. Beáta Andrejková a výtvarník a neúnavný organizátor kultúrneho života Laci Rusnák (umeleckým menom LaRus).


Vernisáž sa uskutoční v piatok 16. júna so začiatkom o 18-tej hodine.


Redakčná poznámka: Z vernisáže prinesieme reportážny zostrih so zvukovými nahrávkami zachycujúcimi atmosféru podujatia, i s bohatou fotodokumentáciou.


Ak sa podarí, budú aj fotopikošky. 

Touto pozvánkou na výstavu Hľadanie postupne spúšťame nový web venovaný programu Amatérska paleta a všetkým súvisiacim veciam okolo aktivít vo Výmenníku Štítová a amatérskeho výtvarného umenia v Košiciach a okolí. Bude to web o ľuďoch a ich záľubách, o umeleckých diskusiách a hlbokej dimenzii ľudskej tvorivosti.


Text: dr. Peter Furmaník

Foto: Laci Rusnák (LaRus)

Na ilustráciu aspoň pár ukážok z pripravovanej výstavy Hľadanie: