nedeľa 16. júla 2017

Stojí za to si pozrieť: Obrazy a výrezy (Zaujímavé pohľady Františka Huberta na Dominikánske námestie v Košiciach - vo videu)

Ten pľac, aj keď za starých socialistických čias sa hrdo nazýval Dimitrovovo námestie (podľa bulharského antifašistu a komunistického vodcu, neskôr fanatického stalinistu Georgi Dimitrova 1882 - 1949), nikto ho nikdy nevolal inak ako Dominikánske námestie. Medzi nami starými Košičanmi Domonkos tér.

Kým napríklad terajšia Hlavná ulica v Košiciach niesla označenie Leninova a ten názov sa tak vžil, že ešte dlho po páde socializmu v 89-tom roku sme sa mnohí neraz pozabudli a vraveli: O. K., drahá, o piatej sa stretneme na Leninke, označenie Dimitrovo námestie sa nevžilo a nepoužívali ho ani najzarytejší súdruhovia.

Toto starobylé námestie vždy bolo a verím, že aj navždy zostane Dominikánskym námestím preto, že sa tam nachádza konvent bratov kazateľov (dominikáni) i kostol patriaci k tomuto kláštoru, kostol, ktorý je vôbec najstaršou sakrálnou stavbou v Košiciach. A v jeho tesnej blízkosti už od nepamäti fungovali košické trhoviská, ktoré v rôznych obdobiach mávali síce rôzny charakter i rôznu podobu, ale vždy nejaké boli a nejako fungovali.

A zrejme ešte aj dlho budú.🤔

Košické trhovisko radi stvárňovali mnohí výtvarní umelci. V rámci programu Amatérska paleta ponúkam teraz videoprezentáciu obrazov insitného maliara Františka Huberta zachycujúcich ruch a nezvyčajnú atmosféru tohto trhoviska  i pestrú hru farieb, ktorá je prítomná azda na každom takomto trhovisku. Video má tri minúty a šesť sekúnd.

Pripomeniem ešte, že František Hubert (narod. v roku 1945 v Rožňave) mal v marci 2017 divácky veľmi úspešnú autorskú výstavu vo Výmenníku Štítová, kde predstavil aj obrazy s tematikou Dominikánskeho námestia a dva takéto obrazy prihlásil aj do výtvarnej súťaže Košická paleta 2017. Za jeden z nich (Dominikánske námestie III.) získal Cenu poroty a postúpil s ním do celoštátneho kola súťaže Výtvarné spektrum, ktoré sa uskutoční v Trenčíne.

A tu už je spomínané video František Hubert: Dominikánske námestie (Obrazy a výrezy). A prečo obrazy a výrezy? Lebo sú v ňom nielen ucelené maľby, ale aj zaujímavé výrezy z nich.




Obraz Dominikánske námestie III. ocenený na Košickej palete 2017. Foto: Laci Rusnák (LaRus)


Z tvorby Františka Huberta som už predtým pripravil jednu videoprezentáciu - zo spomínanej autorskej výstavy vo Výmenníku Štítová. Kto to video vtedy nevidel a má záujem, môže si to pozrieť teraz:


V najbližšom čase prinesieme na webe Amatérska paleta videoprezentáciu z členskej výstavy združenia Bottega pod názvom Hľadanie (Výmenník Štítová, jún - august 2017) a ešte raz sa vrátim k insitnému maliarovi Františkovi Hubertovi. Tentoraz však zaostrím na jeho Strechy, veže, nebesá... Hlavne na tie špicaté a štíhle kostolné veže, ktoré - ako by povedal útlocitný básnik - prepichujú a dráždia tie nebeské výšavy, pardon, tie ťažké olovené mračná nasiaknuté vodnými parami a elektrickou energiou.

dr. Peter Furmaník,
publicista - reportér a komentátor