sobota 30. septembra 2017

Rozbieha sa nová edícia! Možnosť dostanú ocenení výtvarníci

V rámci Amatérskej palety sa rozbieha nový projekt, ktorý je viac než srdcovou záležitosťou vedúceho Amatérskej palety Laciho Rusnáka (umeleckým menom LaRus). Projekt sa rozbehne už čoskoro, avšak hlavné ťažisko, pokiaľ ide o množstvo vystavujúcich autorov, bude v roku 2018.

"Tento projekt, ako už napovedá jeho samotný názov Z tvorby ocenených na Košickej palete, bude postavený na dobrej spolupráci Výmenníka Štítová s autormi, ktorí sa zapojili do krajskej výtvarnej súťaže Košická paleta a v niektorom z jej ročníkov získali ceny. V podstate to bude úplne nová samostatná edícia autorských výstav v celom tom dlhočiznom rade výstav a iných kultúrno-spoločenských podujatí, ktoré v našom Výmenníku prezentujeme pod názvom Amatérska paleta. Slovom, bude to taký samostatný subprojekt v rámci Amatérskej palety," vysvetlil Larus.

Prečo je v názve aj znak +?

Novú edíciu otvorí výtvarníčka Anka Rusnákovou svojou výstavou Spektrum 33+. Autorka bola ocenená na Košickej palete v rokoch 2015 až 2017 a pripravovaná výstava bude aj určitým prierezom jej dlhoročnej tvorby, ktorú charakterizuje kultivovaná obraznosť, lyrická vizualita a snová poetika zakladajúca sa na nezvyčajných asociáciách.

"Na výstave však budú chýbať dva Ankine obrazy (Medzi kvapkami dažďa a Večerná lúka), ktoré boli ocenené na Košickej palete 2017, a chýbať budú len z čisto prozaického dôvodu. Ešte vždy totiž visia v Trenčíne na výstave prác z celoslovenskej súťaže Výtvarné spektrum 2017," spresnil LaRus a dodal, že výstava Spektrum 33+, ktorá spúšťa nový projekt výstav ocenených autorov, bude otvorená v pondelok 20. novembra (vernisáž sa začína o 17-tej hodine). 

Výstava bude sprístupnená do 7. decembra vždy v utorky, stredy a štvrtky do 14-tej do 18- tej, ale zhliadnuť ju bude možné aj v inom čaše - po dohode s kultúrnou mediátorkou Výmenníka Štítová pani Mgr. Beátou Andrejkovou na tel. čísle 0918 937 332.

Na novinársku otázku, prečo bude v názve výstavy Anky Rusnákovej Spektrum aj "33+", LaRus s úsmevom doplnil:

"Manželka pôvodne chcela dať na výstavu presne 33 obrazov, ani o jeden viac, ani o jeden menej! Neskôr ale začala uvažovať aj o niektorých ďalších a tak je celkom možné, že nakoniec ich bude viac. A tak sme pôvodný názov výstavy Spektrum 33 pre istotu rozšírili na Spektrum 33+." 

Ako LaRus ďalej dodal, na pripravovaných výstavách v rámci novej edície už horúčkovite pracuje nielen s manželkou, ale i so všetkými výtvarníkmi, ktorí sa do nej v budúcom roku zapoja: 

"Príprava dlhodobého cyklu takýchto autorských výstav je veľmi náročná záležitosť a príprava každej jednej výstavy, to je beh na dlhé trate! Toho sa držím a taká je a aj naďalej bude moja dlhodobá spolupráca s každým jedným vystavujúcim autorom. Nie je to tak, ako si neznalí veci môžu myslieť, že autor dopoludnia donesie nejaké obrazy, ktoré narýchlo načmáral alebo staršie veci vyhrabal kdesi z pivnice, ja ich za hodinku a pol nahodím a podvečer je už veľkolepá vernisáž."

To je omyl! LaRus pri každej jednej výstave (a netýka sa to len edície Z tvorby ocenených na Košickej palete) s autorom dlhodobo vopred spolupracuje.

A na tých výstavách a na ich úrovni to fakt vidieť!

Už je ruka v rukáve! 

Ďalší autori, s ktorými sú už termíny výstav dohodnuté a viac-menej aj dátumovo upresnené, čiže už je ruka v rukáve, sa v rámci projektu Z tvorby ocenených na Košickej palete predstavia vo Výmenníku v budúcom roku. Pôjde o týchto výtvarníkov:
  • Ing. Štefan Pástor (19. februára - 8. marca, výstava má pracovný názov Výber z tvorby)
  • Ing. Miroslav Kotora (12. marca - 29. marca, pôjde o jubilejnú výstavu k autorovej 50-tke)
  • Monika Vitanyi (23. apríla - 10. mája, pracovný názov Maľby)
  • PhDr. Elena Kovalčíková (14. mája - 31. mája, jubilejná výstava)
  • Ing. arch. Eva Lorenzová (18. júna - 28. júna, výstava pod názvom Strechy)
  • Ing. Eva Reitznerová, CSc., (24. septembra - 4. októbra, pracovný názov výstavy Výber z tvorby)
  • PaedDr. Ján Gáll, umeleckým menom Jonsy (5. novembra - 15. novembra, výstava Z maliarskej tvorby)
Číha ale aj na ďalších

Toto sú už istí autori, s ktorými sú výstavy už natvrdo dohodnuté (pričom drobné odchýlky v termínoch sú ešte možné), ale LaRus ďalej číha na autorov ocenených v jednotlivých ročníkoch Košickej palety. S novým projektom ráta totiž aj na ďalšie roky.

"Mám už vyhliadnutých viacerých výtvarníkov, ktorí boli ocenení na Košickej palete a chcel by som s nimi postupne nadviazať kontakty a spoluprácu. Za všetkých spomeniem aspoň Darinu Kanássy, Ľudmilu Bujdošovú, Kazimíra Nehrebeczkého, Nelu Gondovú, Milana Bandurčina, Ing. Soňu Kotánovú, Ľuboša Lorenza, Tibora Gurina, Ján Kováča, Ing. Vieru Ruschovú, Denisu Čičvákovú, Zoltána Mireka... Skúsim ich postupne osloviť a stretnúť sa s nimi a možnože sa z tých stretnutí a rokovaní vykľujú ďalšie zaujímavé výstavy," uviedol LaRus a dodal, že spomenúť by bolo treba aj pani Mgr. Helgu Tomondyovú z Kultúrneho centra údolia Bodvy a Rudohoria (KCÚBaR) v Moldave nad Bodvou, pracovisko Košice. 

Pani Tomondyová organizuje výtvarnú súťaž Košická paleta a LaRusovi nezištne pomáha pri nadväzovaní spolupráce so súťažiacimi autormi.

"Ide o to, že ja všetkých, ktorí sa prihlásia do Košickej palety a zasielajú tam svoje práce, nepoznám a ani nemôžem poznať. Niektorí študujú, niektorí pracujú, ďalší sú už na dôchodku... A pani Tomondyová mi veľmi aktívne pomáha pri nadväzovaní kontaktov s týmito autormi. Patrí jej za to veľká vďaka," uzatvára LaRus.

A namiesto ilustrácie pár obrázkov z tvorby Anky Rusnákovej, ktorá otvára nový projekt Z tvorby ocenených na Košickej palete. Tieto obrázky sú ale ešte z kolektívnej výstavy združenia Galéria 6 (G6) Maľby a kresby, ktorá bola vo Výmenníku Štítová v máji 2017.

dr. Peter Furmaník
Foto: Laci Rusnák (LaRus)