nedeľa 10. septembra 2017

Surové intermezzo vo výstave (O tom, prečo bola výstava Farby Ružína náhle prerušená a obrazy zvesené dolu, nevedia ani vystavujúci autori!)

Áno, naozaj sa to stalo! Je to smutné a poľutovaniahodné! Niekto bezcitne pozvešal zo stien viacero obrazov z práve prebiehajúcej, divácky veľmi úspešnej výstavy Farby Ružína a položil ich na zem. Pátrali sme po tom, kto spáchal tento ohavný skutok.

Keďže k tomu zverskému činu došlo v čase, kedy výstava nie je verejne prístupná, nemali o tom ani tušenia tí, ktorí tam svoje obrazy z májového plenéra na Ružíne vystavujú. Nevedia kto a prečo to vlastne urobil. A najhoršie je to, že sa o tom musia dozvedieť až z médií...

Surovo a bezcitne. Taká je pravda!

Výsledok nášho pátrania bol úspešný, dokonca máme aj usvedčujúcu fotodokumentáciu, no a tu je celá holá pravda:

Vedúci projektu výstav a ďalších podujatí Amatérska paleta a zároveň inštalátor tejto prekrásnej výstavy Laci Rusnák (LaRus) v inkriminovaný deň surovo a bezcitne pozvešal zo stien pár obrazov s motívom čarovnej prírody okolo vodnej nádrže Ružín, aby mohol otestovať ako budú na stenách visieť práce textilnej výtvarníčky Evy Doubrava Pafčuga. Pripomeňme, že sympatická pani Eva spolu s fotografom Tiborom Kederom, členom Galérie 6 (G6) pripravuje do Výmenníka Štítová výstavu Vianočné leporelo. 

Tých prác má ale veľmi veľa, ja by som napísal, že nie na jednu, ale štyri výstavy! Treba z nich citlivo vyberať a najlepšie a najpohodlnejšie je to tak, ak práce vidno visieť na stenách výstavnej miestnosti, resp. ak sú na živom modeli. 

To prvé, teda ako budú Evkine práce vyzerať na výstave, sme si odskúšali práve na úkor Farieb Ružína a preto viacero malieb musel LaRus na krátky čas zvesiť dolu. A to druhé, teda ako niektoré jej práce (resp. ešte len rozpracované veci) vyzerajú na živom človeku, sme testovali už hodne skôr (ešte v máji). Skúšala ich vtedy na sebe kultúrna mediátorka pani Mgr. Beáta Andrejková.

A takto to vyzeralo v reáli, keď maľby s témou Ružína museli ísť dolu a nahradili ich textilné práce:





Páchateľ dôsledne pozametal všetky stopy!!!

A objektív fotoaparátu zachytil aj LaRusa ako po sebe zametal stopy. Obrazy navešal presne tak, ako boli predtým, aby nikto nezainteresovaný nič nezbadal a ani len nič netušil. Dokonca ešte aj štítky s menami autorov nalepil naspäť!



Ale LaRus všetkých prítomných upozornil, že o tom surovom intermezze vo výstave Farby Ružína nesmú nikde ani ceknúť! Zo strachu sme všetci sľúbili, že o tom nikomu nepovieme a vystavujúci autori sa o tom za žiadnych okolností nedozvedia!!!

Bol vtedy máj, lásky čas

A ešte si pripomeňme atmosféru májového stretnutia vo Výmenníku, kde sme ohľadom Vianočného leporela diskutovali s oboma autormi - s Evkou i Tiborom (obaja spoločne prežili veľký kus života ako kolegovia v službách vtedajších železníc Československé státní dráhy - ČSD), a pani Mgr. Andrejková počas tejto diskusie skúšala na sebe niektoré veci. Vtedy som ju podpichol, že by popri práci kultúrnej mediátorky mohla robiť ešte aj dobre platenú manekýnku. Usmiala sa a povedala mi vtedy len toľko, že si to ešte bude musieť rozmyslieť. 

Samozrejme, poradí sa aj s manželom.😂

A tu sú už fotky z májového stretnutia s Evkou a Tiborom:

Eva Doubrava Pafčuga a Tibor Keder
Keďže si pani Eva zabudla doma figurínu na predvádzanie svojich textilných prác, musela zaskočiť mediátorka Výmenníka pani Mgr. Beáta Andrejková. Ale práca manekýnky jej ide celkom dobre. Asi ju využijeme aj inokedy 


Na záver už len pripomeňme, že výstava Vianočné leporelo potrvá od pondelka 11. decembra do štvrtka 18. januára.

Z popisu pripravovanej výstavy: Dvojvýstava textilnej výtvarníčky Evy Doubrava Pafčuga (Hand - Made - Vintage, úžitkový patchwork, vlastná textilná tvorba a recyklácia surovín) a Tibora Kedera ("štrukturálne fotografie z polotovarov", rozumej snímky priebežne zachycujúce tvorbu Evy Doubrava Pafčuga a práce, ktoré ešte treba dokončiť, preto to slovo "polotovary").

Text reportáže: dr. Peter Furmaník
Foto: Mgr. Edita Hubertová, Laci Rusnák (LaRus)