pondelok 16. októbra 2017

Rozpínajúci sa vesmír je večný a nekonečný (K spomienkovej výstave malieb Gabriela Schmotzera)

Pred rokom nás nečakane opustil dobrý kamarát, výtvarník Gabi Schmotzer. Odišiel tak nečakane. Ani ruky sme si nepodali na rozlúčku. Nestihli sme...

Odišiel do večnosti. V jeho prípade píšem slovo Večnosť s veľkým začiatočným písmenom. V tej Večnosti farieb, ktorými tak optimisticky hýria jeho obrazy, má totiž navždy svoje miesto. Spomínam si, ako sme sa na otvorení výstavy Vek je len číslo (Kasárne Kulturpark, október 2015) rozprávali spolu o večnosti pohybu, ktorú sa snažil zachytiť do svojich obrazov s priestorovým efektom.

“Tento obraz sa napríklad volá Pohyb telies. Chcel som ním vyjadriť pohyb v priestore. Život, to nie je nič iné, len neustály pohyb, dynamika. Napríklad pohyb nebeských telies,” zdôraznil vtedy.

Tie telesá na obraze akoby vychádzali z jedného bodu a lietajú stále ďalej a ďalej. Vysvetlil mi to takto: "Tu je napríklad Slnko, tu je vznik planét… Všetko je pohyb a ja chcem ten večný a nepretržitý pohyb zachytiť nielen v dvoch rozmeroch, ale snažím sa o určitý 3D efekt, o určitú plastičnosť, aby ťahy štetcom vyčnievali do okolitého priestoru, aby boli vypuklé… Je to technicky náročnejšie, ale stojí mi to za to."

Napokon žiaden pohyb sa nedeje na ploche, ale vždy v trojrozmernom priestore! Aj vznik a zánik planét a vznik a zánik každého jedného života sa deje v priestore a Gabi sa to snažil vyjadriť svojimi abstraktnými maľbami s 3D efektom: 

"Rád pri tom experimentujem a používam rôzne špeciálne zmesi - akryl s nejakou prímesou, lepidlom... A potom tie ťahy štetcom sa tak tlačia do popredia. A zvýrazňujú život, ten neustály pohyb!" - povedal vtedy na vernisáži.

Dnes už maľuje v Nebi večnosti. Ale zostáva našim dobrým kamarátom. My sme ho v zozname neškrtli. A veríme, že ani on nás zo svojho zoznamu priateľov nevyškrtol. 


V nekonečných priestoroch večne sa rozpínajúceho vesmíru Gabi maľuje svoje abstrakty práve s témou rozpínajúceho sa vesmíru, ktorý je večný a nekonečný. A viem si celkom živo predstaviť ako práve teraz v tej chvíli citlivo naberá na štetec pestré farby, aby nimi vymaľoval to, čo je večné.


Gabi, prepáč, ale nemôžeme a nechceme na Teba zabudnúť!


Za Tvojich priateľov


dr. Peter Furmaník,

publicista - reportér a komentátor

A už len pripomínam, že spomienková výstava obrazov Gabiho Schmotzera, ktorú zorganizovali Výmenník Štítová a občianske združenie (o. z.) Galéria 6 - Košice, ktorého Gabi bol členom, bude otvorená v pondelok 16. októbra o 18-tej hodine vo Výmenníku Štítová a p
otrvá do 26. októbra.


A namiesto pointy pár fotografií z inštalácie spomienkovej výstavy, o ktorú sa postaral vedúci projektu Amatérska paleta Laci Rusnák (LaRus) spolu s  manželkou Ankou.




Hovorí Anka Rusnáková: "Ten obraz, to je autorova čistá duša!"










Foto: dr. Peter Furmaník

Redakčná poznámka: K spomienkovej výstave obrazov Gabiho Schmotzera sa v najbližších dňoch na webe Amatérska paleta ešte vrátime.