nedeľa 19. novembra 2017

Je výnimočná, jedinečná, dáva na plátno svoje srdce (Vraciame sa k výstave Jany Šlosárovej)

Ako sme už informovali, v košickej Verejnej knižnici Jana Bocatia - v centrálnej požičovni na Hviezdoslavovej 5 prebieha  autorská výstava Jany Šlosárovej nazvaná ZLATÝ ŽIVOT. 

Teraz prinášame ďalšie postrehy z vernisáže, ktorá sa konala vo štvrtok 9. novembra. Jej atmosféru dotváral nádherný podmanivý spev detského speváckeho zboru Cantando zo Základnej umeleckej školy Márie Hemerkovej v Košiciach. Dirigentskú taktovku držal v ruke skúsený odborník doc. dr. Ján Veľbacký, PhD.

Šíri radosť a dobrú náladu

Slovo má riaditeľka knižnice riaditeľka Ing. Soňa Jakešová, ktorá sa na vernisáži vyjadrila k profesionálnej dráhe výstavujúcej výtvarníčky:

"Jej výtvarné práce získali niekoľko ocenení, napríklad 1. miesto v súťaži Podnikové médium a mnohé ďalšie. Významne a aktívne sa podieľala na organizovaní dvanástich maliarskych plenérov. Zaslúžila sa o vznik galérie v košických železiarňach, v ktorej počas jej trojročného trvania prezentovali svoje výtvarné diela dvadsiati traja umelci z Košíc."

Ešte raz Ing. Jakešová: "Šlosárovej diela sa nachádzajú v súkromných zbierkach doma aj v zahraničí, a to aj vo veľmi vzdialených mestách a krajinách - napríklad v Bolívii, v Sydney, Pitsburgu... Tam všade šíria radosť a dobrú náladu, ktorá z nich vyžaruje. V súčasnosti sa Jana Šlosárova viac zaujíma o reklamu i grafiku, kým maľbu skôr považuje za formu osobného relaxu."

Kurátor výstavy, výtvarník Andy Gore poďakoval Verejnej knižnici Jana Bocatia za to, že vytvorila priestor pre výtvarné umenie v centre mesta, priestor  pre ľudí, a v príhovore sa dotkol niektorých životných momentov Jany Šlosárovej:

"Vo výtvarnej komunite je Janka známa ako vynikajúca výtvarníčka. Vo výtvarnej verejnosti nie je až tak známa ako výtvarníčka, ale skôr ako organizátorka výtvarného života. Je známa tým, že v U.S. Steel Košice vybudovala alternatívnu galériu pre Košice, ktorá už žiaľ neexistuje."

Z mnohých plenérov, ktoré pani Šlosárová zorganizovala, kurátor Gore vyzdvihol jej prínos pri zorganizovaní plenéra v Medzeve, kedy "Janka vymyslela ideálnu myšlienku v takom znení, že prečo by nemohli pracovať neprofesionáli spolu s profesionálmi."

Je málo výtvarníkov, ktorí tvoria

Podľa Goreho aj keď slovo výtvarník automaticky evokuje výtvarnú tvorbu, neznamená to, že ten kto maľuje, aj tvorí: 

"V dnešnej dobe je málo výtvarníkov, ktorí tvoria a nenormálne veľa maliarov, ktorí maľujú komerčne. Výtvarník by ale mal mať svoj rukopis... Rukopis je to, že keď idem na výstavu a nemám okuliare a pozriem z diaľky, hneď viem - je to Janka. Ona má svoj rukopis, má talent a mala šťastie, že v čase jej štúdií na strednej umeleckej škole v Košiciach mala takých vynikajúcich pedagógov ako Štefan Roskoványi a Alexander Eckerdt."

Gore: Máte na čo pozerať!

Jana Šlosárová sa touto výstavou prvýkrát prezentuje pre širokú verejnosť. Jej predchádzajúce výstavy boli totiž organizované len pre úzku komunitu.

"Janka je však výnimočná, jedinečná, dáva na plátno svoje srdce. Predstavuje sa prekrásnou kompozíciou, vyniká kresbou... Predstavuje sa akrylom, perokresbou a akvarelom. Za Janku hovoria jej obrazy a myslím, že máte na čo pozerať," týmito slovami ukončil svoj kurátorský príhovor pán Andy Gore.

Text a foto:
Mgr. Edita Hubertová

Čítajte aj:
A tu už nasleduje ďalšia porcia fotomomentiek z čarovnej výstavy a z jej otvorenia. Obrázky sme priniesli aj v predchádzajúcich článkoch o tejto výstave.







J. Šlosárová:Teším sa, že prišli ľudia, že je tu skvele, že máme taký úžasný spevokol - detský, nádherný, ktorý si určite nakreslím!