sobota 23. decembra 2017

Ešte raz o ceruzke, gume a stečení alebo Kurzy kreslenia a maľovania pod novým vedením

Ako sme už informovali, obľúbené kurzy kreslenia a maľovania vo Výmenníku Štítová pokračujú ďalej, len s tým rozdielom, že člena košického výtvarného zoskupenia Galéria 6 (G6) Ing. Vlada Kuruca na poste lektora vystriedal Sean Kane pôvodom z Írska, ktorý už niekoľko rokov žije na Slovensku.

"Keď som bol malý, otec sa ma pýtal čím chcem byť. Povedal som, že farmárom a on sa opýtal, či nie radšej maliarom. To už som! -  odvetil som mu," hovorí o sebe Sean.

"Pán Kane nakoniec predsa len vyštudoval umelecký smer, teda je výtvarníkom - profesionálom. Jazyková bariéra tu nie je, keďže slovenčina mu nerobí problém a možno sa účastníci kurzov naučia od neho aj nejaké tie írske slovíčka," doplnila kultúrna mediátorka Výmenníka Štítová Mgr. Beáta Andrejková.

Ako ďalej spresnila, za Vladovým odchodom z postu lektora kurzov netreba hľadať žiadne intrigy, nezhody či niečo podobné:"

Pre web Amatérska paleta som to už raz povedala a teraz to len zopakujem: Jednoducho sa už cíti unavený. Myslím si, že vo svojom veku má na to právo. Vlado na Výmenník a na naše aktivity však nezanevrel, neuzatvoril sa do seba, ale naďalej zostáva našim priateľom, chodieva na naše výstavy a podobne."

Stiekol rovno do ohňa

Rád by som teraz oživil tvorivú a živú atmosféru, aká vládla na kurzoch pod vedením Vlada Kuruca.  Na jednom zo sedení sa napríklad veľa hovorilo okrem iného aj o obyčajnej ceruzke - na koľko spôsobov ju možno upraviť, zastrúhať, koľkými spôsobmi ju možno držať prstami a hlavne - čo všetko ňou možno vytvoriť. Človek by ani neveril!

Keď Vlado rozprával o týchto veciach, viacerí ho počúvali so zatajeným dychom alebo aj s pootvorenými ústami

A pritom dnešná obyčajná ceruzka alebo ak chceme tužka je v histórii nič: 

"Každý si myslí, že tužka je tu odjakživa, čo nie je pravda! Je tu s nami cca nejakých možno 300 rokov. Do vynálezu tužky v 18. storočí sa kreslilo predovšetkým olovom, olovkom, striebornou ceruzkou alebo inými médiami. Grafitová ceruzka je vymoženosť 18. a 19. storočia," spresnil Vlado a vzápätí dodal: 

"Zato máme dneska také médiá, o ktorých nikto predtým ani netušil, že raz budú... Fixy, značkovače a čo ja viem, čo všetko ešte vymyslíme, len aby sme si  nakreslili dačo." (Grimasa.)

A rovnako pozorne ho kurzisti počúvali, keď rozprával o enkaustike ako o maliarskej technike, pri ktorej sa ako farbiace médium používa roztavený farebný vosk. Táto technika bola známa už cca 300 rokov pred naším letopočtom a používali ju mnohí velikáni svetového umenia. Nejeden z nich sa pri topení vosku popálil alebo keď vosk zahrieval nad plameňom, "takmer hotový obraz" mu stiekol rovno do ohňa...

A teraz už Vlado vo zvukovej podobe. Napríklad, keď zaujímavo rozprával o rozdiele medzi kresbou a maľbou:


Ale aj o tom, že pri kreslení používame gumu nielen vtedy, keď potrebujeme opraviť chybnú čiaru, ale najmä a predovšetkým vtedy, ak čiaru potrebujeme rozmazať, zmeniť jej charakter...


Nezabudnite ju pri TV ovládači!

Doplním ešte, že na organizácii kurzov sa nič nemení, budú od 16. januára i naďalej prebiehať každý utorok v čase od 16-tej do 18-tej. 

Kurzy sú a aj naďalej budú bezplatné. Prísť môže každý, začiatočník i pokročilý, a čo je hlavné - bez ohľadu na vek! Stačí len dôjsť, doniesť so sebou nejaké pomôcky na kreslenie či maľovanie (podľa toho čomu sa kto chce venovať) a hádam ešte dôležitejšie ako pomôcky je doniesť so sebou chuť naučiť sa niečo nové.

Pri odchode z domu sa teda nezabudnite presvedčiť, že tá chuť niečo sa naučiť a niečo tvoriť nezostala pohodlne pohodená niekde pri TV diaľkovom ovládači!

Podrobnejšie informácie o organizácii kurzov kreslenia a maľovania možno získať od kultúrnej mediátorky Výmenníka pani magistry Andrejkovej na tel. čísle 0918 937 332 alebo emailom: beata.andrejkova@k13.sk 

A namiesto obligátnej pointy ponúkam atmosféru z niektorých sedení v rámci Vladových kurzov, a to z troch rôznych období.

Text a réžia zvukových nahrávok: 
dr. Peter Furmaník

➤➤ September 2016:


➤➤ Február 2017:


➤➤ November 2017, sedenie už s rozlúčkovým nádychom:
 


Foto: Laci Rusnák (LaRus), Tibor Keder, dr. Peter Furmaník