utorok 19. decembra 2017

Insitného maliara Františka Huberta a dalších ocenila mestská časť Košice - Nad jazerom

Za zaujímavé tvorivé počiny, za dlhoročnú resp. celoživotnú tvorbu v rôznych oblastiach či za príspevok k skvalitneniu a duchovnému obohateniu života Jazerčanov ocenila mestská časť Košice - Nad jazerom osem osobností, ktoré buď bývajú v tejto časti Košíc alebo z nej pochádzajú. 

Z tých, ktorí priamo či nepriamo spolupracujú s projektom Amatérska paleta alebo majú k nemu tak či onak blízko, spomeniem insitného maliara Františka Huberta, ďalej svojho kolegu z novinárskych kruhov zo starých čias - básnika, scenáristu, pedagóga a predovšetkým človeka s dôverným vzťahom k mnohým druhom a žánrom umenia, PaedDr. Gabriela Glovackého, a z ocenených zástupkýň nežného pohlavia bývalú vedúcu odboru kultúry v meste a celoživotne neúnavnú organizátorku kultúrneho života Mgr. Darinu Mášikovú

Bolo by nosením dreva do vyrúbaného lesa napísať o Darinke, že svoj život zasvätila kultúre a osvete. Radšej to bez fráz a bonmotov skrátim a pripomeniem, že v šíro-šírom okolí sa známou stala o. i. aj ako organizátorka mažoretiek mladého veku, ale Košičanov i svet prekvapila aj mažoretkami vo veku seniorskom. 

A nielenže dala dokopy sedemdesiatničky a osemdesiatničky, ale tie prababičky pod jej vedením vystupujú ako nejaké 15-ročné mažoretky. Radosť pozerať!

No, naozaj nedajú sa tie tetušky zahanbiť.🙆

A  tak im i pani Darinke, ktorá ich neviem ako tvrdo či mäkko cepuje, ale výsledok je skvelý a to je dôležité, patrí môj veľký obdiv. A čo pre pani Darinku znamená ocenenie, ktoré dostala? O tom už hovorí v nasledujúcej zvukovej nahrávke:


Oči, svetielka duše

Z rúk pani starostky Ing. Mgr. Lenky Kovačevičovej si traja menovaní ocenenia prevzali takto:
  • Cena mestskej časti Košice - Nad jazerom: PaedDr. Gabriel Glovacký
  • Čestné uznanie mestskej časti Košice - Nad jazerom: Mgr. Darina Mášiková, František Hubert. 
Mgr. Darina Mášiková s manželmi Hubertovymi

Básnik, scenárista, pedagóg dr. Gabi Glovacký

Pohľad na osem ocenených, vľavo starostka pani Kovačevičová
Gabi Glovacký nechýba na vernisážach amatérskych výtvarníkov, naposledy sme sa spolu stretli na výstave Ing. Petra Kúdolu, ktorá pod názvom Realizmus bez hraníc bola otvorená v Átrium klube (Zuzkin park, mestská časť Košice - Západ) v prvej polovici februára. Gabi mi vtedy do reportážneho mikrofónu povedal, že pripravuje  piatu básnickú knižku pod pracovným názvom Oči, svetielka duše a bude na nej spolupracovať práve s Peťom Kúdolom, ktorého obrazy ho tak veľmi očarili. Táto nahrávka je teda z februára 2017:


A teraz som bol zvedavý nielen na to, ako v spolupráci s Peťom Kúdolom pokročil, ale aj na to, ako sa mu darí v práci s rómskou mládežou na súkromnom rómskom gymnáziu v Kežmarku, kde učí a doslova vychytáva a pomáha rozvíjať sa mladým talentom, ktoré na gymnázium prišli z osád a chatrčí. Ale pýtal som sa aj na to, čo preňho práve prevzaté ocenenie znamená v kontexte dnešnej rozbúrenej doby.


A už len pripomeniem, že svoju nateraz poslednú básnickú knižku Zlodej bozkov Gabi krstil pred dvoma rokmi v priestoroch obľúbenej košickej reštaurácie Piráti nad Jazerom. Z toho krstu som vtedy priniesol živý reportážno - esejistický zostrih pod titulkom Krstilo sa aj bozkávajúcimi perami. Myslím, že aj dnes sa ten zostrih oplatí ešte prečítať.

Odvtedy ale čas išiel ďalej, niektoré veci uvedené v reportážnej eseji sa zmenili. Napríklad výtvarník Gabi Schmotzer, ktorý ku Glovackého knižke Zlodej bozkov urobil obálku, nás medzičasom navždy opustil. Áno, je to ten Gabi Schmotzer, rodák z Medzeva, ktorý veľkú časť života prežil práve Nad jazerom a dnes už maľuje v Nebi večnosti.

Strechy, veže, nebesá

Najbližšie k projektu Amatérska paleta má insitný maliar František Hubert, rodák z Rožňavy, od roku 1984 na invalidnom dôchodku. A nielen preto, že prednedávnom mal vo Výmenníku Štítová, ktorý je domovskou stanicou Amatérskej palety, zaujímavú autorskú výstavu. Pre pripomenutie z nej prinášam videoprezetáciu:


Feri má ale k Amatérskej palete blízko aj inak. Napríklad aj tým, že jeho manželku Editu som prednedávnom pribral do svojho tímu. Chvíľu otáľala, lebo nevedela, či nápor novinárskej roboty, ktorú nikdy predtým nevykonávala (celý život pôsobila v školstve), vôbec zvládne, ale moje odhady a predpoklady sa naplnili.

Alebo - ako sa hovorí v mládežníckom slangu - mal som dobrý ciťák! 
Dnes je Edita platnou členkou tímu Amatérska paleta, propaguje podujatia z oblasti amatérskeho výtvarníctva i z ďalších kultúrno-spoločenských a voľnočasových aktivít, píše, komentuje, fotí, ba pokúša sa už aj o zvukové reportáže.

Vrátim sa ale k Ferimu.

Je to starý dobrý kamarát, ktorý maľuje s chuťou a nie preto, že sa to niekde naučil a teraz sa potrebuje vyťahovať. Lebo medzi dnešnými amatérskymi výtvarníkmi (a nielen na Slovensku) je až priveľa takých, ktorí sa v krátkom rýchlokurze kreslenia a maľovania čosi málo naučia a hneď sú majstrami sveta! A hneď chcú obrazy predávať a zarábať na nich.

Feri k takým našťastie nepatrí. 

Jeho obrazy maľované úprimne a z hĺbky duše (bez akéhokoľvek výtvarného školenia) hýria farbami. Okrem iného rád pracuje s námetmi z košického Dominikánskeho námestia (Domonkos tér) a práve jeden z takýchto obrazov vybrala odborná porota celoštátnej súťaže Výtvarné spektrum 2017 na celoslovenskú výstavu v Trenčíne a neskôr v Rožňave. 

Z Hubertovho svojského videnia Dominikánskeho námestia som už skôr pripravil toto video:


A teraz už Feri Hubert vo zvukovej podobe - v odpovedi na moju otázku, či sa teší oceneniu zo strany mestskej časti Košice - Nad jazerom:

A už len pre úplnosť dodám, že už niekoľko mesiacov pracujem "po troške ako mi čas dovolí" na videu pod názvom František Hubert: Strechy, veže, nebesá. Fascinujú ma totiž Feriho veže a strechy svetských i sakrálnych stavieb, na maľovanie ktorých si farbu na štetec naberá priam z nebeskej oblohy! Video bude publikované na portáli YouTube a dostupné aj na tomto webe v čase okolo Vianoc a Nového roku. 

Text a réžia zvukových nahrávok: 
PhDr. Peter Furmaník

Foto: PhDr. Jana Teššerová, Mgr. Edita Hubertová, Mária Jokeľová

A ešte priehrštie ďalších fotografií z odovzdávania cien v kultúrnom centre Jazero na Spišskom námestí (OC Branisko):