utorok 27. marca 2018

Jedinečná príležitosť pre mladých i starých, ba aj pre tých stredných: Zachyťte atmosféru mesta Košice!!!

Človek by ani nepovedal! Mestský festival USE THE C!TY už vstúpil do desiateho ročníka! Ale starneme, takže je to pravda. Filozof hovorí, že novorodenec už v okamihu, keď príde na svet, začína starnúť. Aj to je pravda, ale rovnako pravdou je i to, že organizátori festivalu USE THE C!TY ponúkajú ľuďom v každom veku - mladým, ale i nám seniorom možnosť vyjsť do ulíc a parkov v centre Košíc a maľovať. 

A ponúkajú to aj ľuďom v strednom veku, dokonca aj takým, ktorí väčšinu voľného času presedia pre TV obrazovkami. Priatelia, nechajte televízory televízormi a príďte si skúsiť niečo jedinečné!

Rozvláčne TV debaty o Ficovi a mafiách (domácich i zahraničných), ako aj o perspektíve Pellegriniho vlády vás už i tak začínajú nudiť, čochvíľa vyšumia a tak radšej využite príležitosť a v posledné májové dni poďte maľovať do centra Košíc. Nie, nevyžaduje sa žiadne výtvarné vzdelanie, ani len absolutórium základnej umeleckej školy (predtým ľudová škola umenia ĽŠU), stačí len chuť maľovať a zachytiť čarovnú atmosféru mesta.

To sú dve podmienky! 

Spresňujem, že plenér v rámci festivalu USE THE C!TY, presnejšie verejné maľovanie pod názvom Montmartre bude  v stredu 30. a vo štvrtok 31. mája, v obidva dni od 10-tej do 20-tej hodiny.

Vtáčiky áno, papaláši nie!

Téma maľovania je ľubovoľná - môže to byť napríklad Dóm sv. Alžbety, Urbanova veža, atmosféra Hlavnej či Mlynskej ulice, Mestský park a podobne.

V Mestskom parku možno napríklad namaľovať vtáčiky na stromoch alebo dvojicu zaľúbených, ktorí si na lavičke hrkútajú ako dve hrdličky. Neďalekú rezidenciu papalášov nejakým spôsobom spätých so Smerom-SD  sa vraj neodporúča maľovať. Z bezpečnostných dôvodov...

Príďte všetci, bude skvelá atmosféra a organizátori už vybavili v nebeských výšavách aj dobré počasie!!!   

Podrobnejšie informácie o tomto skvelom podujatí, ako aj prihláška naň a upozornenie, že po ukončení maľovania a po ukončení následnej výstavy každý autor dostane svoje dielo naspäť, to všetko možno nájsť na webe Výmenníkov

K slovu sa dostanú aj papučky!

Na záver jedna dobrá správa. Všetky namaľované práce v rámci podujatia Montmartre budú vystavené v centre mesta. Pôjde ale iba o kópie! Slávnostná vernisáž sa uskutoční v sobotu 2. júna o 15-tej. 

Ešte väčším lákadlom pre všetkých, ktorí sa do maľovania zapoja, bude následné vystavenie originálov v obľúbenom kultúrnom centre - Výmenník Štítová. Výstavu originálov bude totiž realizovať výtvarník a známy organizátor kultúrneho života Laci Rusnák (LaRus), vedúci projektu ArtPoint (predtým  Amatérska paleta). 

Môžem naisto potvrdiť, že túto výstavu bude inštalovať v papučkách a to je pre všetkých veľmi dobré znamenie!

Pre tých, korí nepoznajú bližšie okolnosti, rád pripomeniem, že už od dávnych čias je známe porekadlo: Keď LaRus inštaluje v papučkách, výstava bude veľmi dobrá! Platí to aj v prípade terajšej výstavy vo Výmenníku na Štítovej (Miroslav Kotora: Nultá košická)  a rovnako to bude platiť aj pre výstavu prác, ktoré vzídu z maľovania v centre mesta. Slovom, Montmartre.

Priatelia, príďte, na vaše maľby sa už teším, určite budem o nich písať na našom webe ArtPoint a pridám k tomu početné fotografie, zvukové nahrávky i video.

dr. Peter Furmaník
publicista - reportér a komentátor