streda 10. januára 2018

Do Výmenníka opäť zavítali pacienti z "Novej nemocnice"

Dvojvýstavu prác textilnej výtvarníčky Evky Doubrava Pafčuga a fotografa Tibora Kedera, ktorá je vo Výmenníku Štítová otvorená do 18. januára, si prišla pozrieť aj skupinka pacientov z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) - z pracoviska na Triede SNP (hovorovo "Nová nemocnica"). Ide o pacientov, ktorí sa v nemocnici liečia dlhodobejšie a do Výmenníka chodia častejšie - v rámci rehabilitačných vychádzok.

Vystavujúca autorka im prezradila, ako sa textilné práce rôznych druhov (Vintage, Patchwork, dekor a i.) rodili a porozprávala aj o vystavených fotografiách Tibora Kedera, s ktorým kedysi "za dávnych, dávnych čias" boli kolegami na železnici, až pokým krutý osud nerozhodol inak.

Pani Evka návštevníkom povedala napríklad aj to, z koľkých tisícov očiek sa skladá len taká malá detská ponožtička a zdôraznila, ako tie očká ona postupne zratúva a že sa to nedá len tak vymyslieť, oklamať a niekoho obalamutiť a ohúriť vysokým počtom očiek. "Je to všetko náročná, piplavá, poctivá, ale zároveň aj veľmi zaujímavá a tvorivá práca, ktorá upokojuje a povznáša ducha," uviedla.

Návštevníkov veľmi zaujala aj Evkina špecialita, ktorou sú podpisové obrusy a vyšívané podpisy.

A namiesto obligátnej pointy uvediem, že Evka sa v deň návštevy pacientov z "Novej nemocnice" predstavila nielen ako textilná výtvarníčka, ale aj ako dobrá rozprávačka a lektorka. A bez mihnutia oka napíšem, že možno by sa uživila aj v niektorej svetovej galérii či v niektorom národnom múzeu. 

Prečítajte si aj:


Texty: dr. Peter Furmaník

Foto: Mgr. Edita Hubertová
Povedzme to na rovinu: prvé dve minúty bola nuda! Ale potom sa Evkino sprevádzanie výstavou Vianočné leporelo zmenilo na živý, zaujímavý, pútavý a tak trochu aj náučný príbeh

Evka sa predstavila nielen ako textilná výtvarníčka, ale aj ako dobrá rozprávačka a bavička


Tie fotky za mnou sú z Tiborovych ciest po Európe. On za mladi býval búrlivák a neskôr, keď sa už dalo, veľa cestoval a ešte viacej fotil. Najmä architektúru, ale aj mladé ženy!



Verte mi, je to ťažká robota, ale oplatí sa to robiť - aspoň pre dobrý pocit z tvorby
Veľký záujem vzbudili Evkou vyšívané podpisy